Doghousesmall
Doghouse
15201
De kathedraal
(2006)
Dogstar greyDogstar greyDogstar greyDogstar greyDogstar greyDogstar greyDogstar greyDogstar greyDogstar greyDogstar grey
Platform: Bordspel
Genre: Worker Placement
Publisher: 999 Games

Op de doos:
Engeland aan het begin van de 12e eeuw.
In Kingsbridge zal de mooiste kathedraal van het land worden gebouwd. De spelers zetten alss bouwmeesters hun ambachtslieden en werkkrachten in om zoveel mogelijk aan de bouw van De kathedraal bij te dragen. Maar welke grondstoffen zijn het belangrijkst? En welke acties zorgen voor het meeste rendement? Ga je op audiëntie bij de koning om schaars metaal te vragen? Of een poging wagen om je van de steun van invloedrijke personen te verzekeren? Een kort verblijf in het klooster kan misschien net zoveel voordeel opleveren als het werk van een vlijtige ambachtsman...
Beleef een deel van de Middeleeuwen, zoals Ken Flollet het beschreef in zijn beroemde roman "De kathedraal".
"Ik moet toegeven dat ik me nooit had kunnen voorstellen dat "De kathedraal" ooit als bordspel zou verschijnen. Maar het functioneert uitstekend en we hebben er met zijn allen veel plezier van" - Ken Follet.

Spelidee:
Engeland aan het begin van de 12e eeuw. Prior Philip van Kingsbridge heeft een droom: hij wil de mooiste kathedraal van het land laten bouwen. Hij geeft opdracht aan een aantal ervaren bouwmeesters, die gezamelijk aan het monumentale gebouw werken. Ieder van hen probeert met zijn bouwploeg zoveel mogelijk aan het werk bij te dragen. De ambitieuze bouwmeesters nemen vakkundige ambachtslieden in dienst. Ingehuurde werkkrachten zorgen voor dringend benodigde grondstoffen als hout, steen en zand. Wat ze tekort komen, kopen ze op de markt. De bouwmeesters moeten echter op meer dingen letten. De koning heft willekeurig belastingen, waardoor menig plan door geldgebrek gedoemd is te mislukken. Het is daarom aan te bevelen om bij de koning in een goed blaadje te geraken. Misschien is hij je gunstig gezind en stelt hij zelfs metaal ter beschikking. Ook een audiëntie bij de bisschop kan nuttig zijn om bescherming te krijgen tegen onvoorzienen spelingen van het lot. Soms gaat alles van een leien dakje, dan weer ervaren de bouwmeesters zware tegenslagen. Maar uiteindelijk zal de kathedraal de wolken splijten. Wie geniet door zijn bijdragen de meeste roem? Alleen de bouwmeester die zijn goud, ambachtslieden en tijd het handigst inzet, maakt kans op de winst.

Doel van het spel:
Wie aan het einde van het spel de meeste overwinningspunten heeft, is de winnaar.
Spelers verdienen vooral overwinningspunten met ambachtslieden die grondstoffen aan de bouw van de kathedraal bijdragen.